feelgoodcreators_omega3

Ontstekingsremmende voedingsstoffen

Hoe voeding kan werken als ontstekingsremmer

Vele ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, artritis, hersenaandoeningen, enz… zijn gerelateerd aan ontstekingen.
Soms uitwendig waarneembaar, maar ook dikwijls inwendig.
Onderzoek toonde ook aan dat de uiteinden van ons DNA, de telomeren, indicatoren zijn voor hoelang wij gaan leven. En wat blijkt? Hoe meer ontstekingen we doormaken, hoe korter onze telomeren worden.
Omwille van de vele (soms gevaarlijke) bijwerkingen van ontstekingsremmers, is het niet altijd aangewezen om daar te snel naar te grijpen.
Zeker niet als we weten dat voedingsstoffen eveneens in staat zijn om de activiteit van genen betrokken bij inflammatie te beïnvloeden.
Sommige voedingsmiddelen werken remmend op een ontsteking terwijl anderen ze precies bevorderen.

Ontstekingsremmende voedingsstoffen

Bioflavonoïden (bioactieve stoffen die alleen in planten voorkomen en die samen met vitamine C, vitamine P vormen) zijn zeer doeltreffend als het aankomt op het remmen van ontstekingen.
Verschillende onderzoeken toonden aan dat stoffen als quercetine, resveratrol, curcumine, gember en boswellia serrata een ontstekingsremmende werking hebben.
Maar ook vitamine D en omega 3 vetzuren zijn krachtige ontstekingsremmers.
Een stofje dat zeker een goede concurrent is van farmaceutische ontstekingsremmers is bromelaïne, een enzym uit ananas.
Nog voedingsmiddelen rijk aan bioflavonoïden zijn rauwe groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, cepaënen (knoflook, ui, bieslook), ananas, papaja en alle soorten bessen.
Vette vis die rijk is aan omega 3 vetzuren is eveneens een goede ontstekingsremmer.
Matige consumptie van bier en wijn remt eveneens ontstekingen. Rode wijn is daarbij de beste keuze omdat ze het meest ontstekingsremmende stoffen bevat.

Ontsteking bevorderende voedingsstoffen

Andere voedingsstoffen werken dan weer stimulerend voor ontstekingen, met name vlees, vleesproducten, dierlijke vetten, transvetten, geraffineerde gehydrogeneerde olie, gekookte, gebakken en gefrituurde voeding, geraffineerde koolhydraten en suikers.
Ook voedsel die allergische reacties kunnen veroorzaken werken bevorderend voor ontstekingen zoals tarwe, gluten, melk, pinda’s, zeevruchten.
Omdat rauw voedsel in zijn natuurlijke vorm is, wordt het door het lichaam gemakkelijk herkend als voedsel. Dat is bij gekookt, gebakken of gefrituurd voedsel niet altijd het geval. Wanneer het lichaam dat als vreemd gaat beschouwen, kan dat het immuunsysteem in gang zetten om de vreemde indringer te neutraliseren en hierbij ontstekingsreacties oproepen of versterken.
Daarenboven zal een ontstekingsreactie na een gekookte maaltijd veel langer blijven duren bij mensen met overgewicht dan bij magere mensen.
Dit komt omdat vetweefsel permanent ontstekingsfactoren aanmaakt.

Intensieve beweging voor de maaltijd van zijn kant voorkomt ontstekingsreacties.
Dit maakt sporten en bewegen tot de beste en goedkoopste ontstekingsremmer.

Oosterse Yin/yang benadering

In de Oosterse geneeskunde worden de dingen vooral vanuit hun energetische aard bekeken. Yang heeft een uitwendig karakter. Het is de energie die van je weg gaat, uitstraalt naar buiten. Een ontsteking is een yang toestand, het produceert warmte, het is een verdedigingsmechanisme. Maar precies hierdoor, kost yang veel energie en wanneer we het niet onder controle krijgen, kan het ons uitputten.
Yin is een meer inwaartse energie. Het haalt energie naar ons toe, om ons te voeden. Yin hebben we nodig om krachten op te doen en daarom dienen yin en yang in evenwicht te zijn.
Voeding kan yin of yang van aard zijn en als zodanig een bestaande yin of yang toestand versterken of afremmen.
Yang voedsel is ondermeer vlees, dierlijke eiwitten, gefrituurd voedsel, enz…
Yin voedsel zijn groenten en rauw voedsel.
Omdat een ontsteking een yang toestand is, zal yang voedsel deze toestand versterken en yin voedsel eerder afremmen.
In dat opzicht is het logisch dat rauw voedsel aanbevolen wordt als ontstekingsremmer.
Toch dienen we rekening te houden met het feit dat yin voedsel (vooral rauw voedsel) veel energie verbruikt (meer energie verbruikt dan het oplevert) om te verteren en ons kan uitputten.
Omdat verteren energie kost, en de yang toestand van de ontsteking onze energie uitput, wordt aangeraden om bij ontstekingen niet teveel te eten, maar vooral veel te drinken (om uitdroging te voorkomen). Als we dan toch eten, dan liefst yin voedsel, zij het met mate teneinde onze energie voorziening niet uit balans te brengen.

Ontstekingsremmende voeding

Rauwe voeding
Groenten
Fruit
Kruiden
Cepaënen (knoflook, ui, bieslook)
Ananas (bromelaïne)
Papaja (papaïne)
Bessen
Kurkuma
Gember
Boswellia serrata
Omega-3 (vis, lijnzaad, waterkers)
Rode wijn

Ontstekingsbevorderende voeding

Gekookte voeding
Vlees, vleesproducten
Dierlijke eiwitten en vetten
Geraffineerde gehydrogeneerde olie (margarine, dressings)
Gebakken en gefrituurde voeding
Geraffineerde koolhydraten en suikers
Transvetten
Verzadigde vetten van dierlijke oorsprong
Voeding waar je allergisch voor bent

Getagd , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *