feelgoodcreators_pure_chocolade

Telomeren: het geheim van onsterfelijkheid

Tot 20 à 35 jaar zal ons lichaam zich spontaan herstellen en vernieuwen. Daarna begint de fysieke veroudering waaraan niets of niemand ontsnapt.

Toch is het mogelijk om die veroudering te vertragen. Daarbij spelen telomeren een belangrijke rol.

In ons lichaam maken cellen voortdurend nieuwe kopieën van zichzelf waarna de oude cellen zichzelf opruimen. Hierbij worden de chromosomen gekopiëerd. Telomeren zijn de laatste eindjes van een chromosoom, oftewel stukjes DNA aan het einde van een chromosoom dat eigenlijk werkt als opslagplaats voor ons genetisch materiaal.

telomeren

Wanneer we een chromosoom vergelijken met een schoenveter, dan zijn de telomeren de plastic stukjes aan de uiteinden. Zij zorgen ervoor dat de veter niet gaat uitrafelen.

De telomeren beschermen de chromosomen zodat die zich kunnen blijven vernieuwen. Hierdoor verouderden we minder snel en zijn we beter beschermd tegen ziekten.

Bij iedere celdeling worden de telomeren steeds korter. Wanneer ze te kort geworden zijn en niet meer kunnen delen, gaat de cel dood.
Hoe korter de telomeren, hoe minder bescherming de cel heeft.

Wanneer de lengte van de telomeren behouden zou worden, kunnen we in principe eeuwig leven!

De oorspronkelijke lengte van de telomeren is genetisch bepaald. Dit kan je vergelijken met het oer Qi uit de Chinese geneeskunde.

Hoewel men er daar vanuit gaat dat men het oer Qi niet kan aanvullen, is wetenschappelijk aangetoond dat we zelf zowel positief als negatief de snelheid van verkorten van de telomeren kunnen beïnvloeden.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verkorte telomeren de oorzaak zijn van biologische veroudering en vele ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, onvruchtbaarheid, sommige kankers en infectieziekten.

Voeding, stress, beweging en levensstijl spelen een grote rol bij de celdeling en dus de lengte van de telomeren.

Door een ongezonde levensstijl ontwikkelen we vrij veel oxidatieve stress. Dit komt door agressieve zuurstofatomen of vrije radicalen. Zij vallen de vetmembranen aan die de cellen beschermen en dragen zo bij tot het proces van veroudering (oxidatie).

Een vrije radicaal is een zuurstof atoom met een oneven aantal elektronen op de buitenste schil. Zij probeert verbinding aan te gaan met andere atomen om een elektron bij te krijgen of af te staan en zo stabiliteit te verwerven.
Stoffen die dergelijke verbindingen aangaan met vrije radicalen, noemen we antioxidanten.
Vitamine C is hierbij een topper omdat die gemakkelijk dergelijke verbindingen aangaat.

Mensen die veel roken, drinken, veel in de zon zitten, medicijnen slikken, teveel en te intensief sporten (vooral aerobe sporten), veel suiker en bewerkt voedsel eten, nemen heel veel vrije radicalen op waardoor zij veel schade oplopen aan hun cellen en organen. Hierdoor verkorten hun telomeren in hoog tempo.

Vooral suikers zijn in hoge mate verantwoordelijk voor de versnelling van het verouderingsproces. Zij brengen een stroom van chemische reacties op gang die kunnen leiden tot chronische infectieziekten zoals aderverkalking, astma, artritis, nierfalen, tandvleesontstekingen, zenuwziekten, enz… Deze ziekten leiden dan weer tot oxidatieve stress.

Maar ook stress in het algemeen speelt een belangrijke rol. Bij stress vindt er een ontstekingsreactie plaats in het lichaam en wordt cortisol aangemaakt. Allemaal aspecten van oxidatieve stress en dus het verouderingsproces.

Ook depressie blijkt te zorgen voor de versnelling van de verkorting van telomeren. Hoe erger de depressie, hoe korter de telomeren blijken te zijn.

Zo kan je telomeren lang houden:

  • Gezond eten en leven.

Onderzoek toonde aan dat mensen die overstapten van suikers en junkfood op gezonde voeding zoals groenten en fruit hun telomeren met maar liefst 29% zagen verlengen.

Let wel op met fruit. Fructose is in hoge mate aanwezig in bvb peren, druiven en appelen. Naarmate we ouder worden maken we minder enzymen aan die fructose kunnen afbreken. Via die fructose krijgen we ook teveel suikers binnen. Over het algemeen wordt aangeraden de consumptie van fruit te beperken tot 1 à 2 stuks per dag.

Gezonde vetten zijn ook heel belangrijk (olijfolie van eerste koude persing)

Eet ook niet teveel. Calorierestrictie houdt ons jong.

  • Rood druivensap en rode wijn

Volgens een studie uit 2011 doet resveratrol de hoeveelheid telomerase (langer maken van telomeren) toenemen. Resveratrol zit vooral in de schil van rode druiven en zodoende ook in rode druivensap en rode wijn.

  • Vette vis eten

Mensen met een hoge hoeveelheid omega 3 hebben een hoger niveau van telomerase (verlengen van telomeren). Kies wel voor wilde vis en vooral niet voor kweekvis!

  • Donkere chocolade

Pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 70% bevat veel flavonoïden en stimuleert de telomerase. (De chocolade 92% puur van Vivani is gezoet met kokosbloemsuiker en veel gezonder)

  • Groene thee

Volgens een Chinese studie hebben Groene theedrinkers langere telomeren dan mensen die geen thee drinken. Groene thee bevat polyfenolen en die houden telomeren lang.

  • Niet roken en matig met alcohol

Roken en overmatig drinken verhogen de oxidatieve stress en verkorten de telomeren

  • Stress verminderen

Leer te ontspannen en te ontstressen. Ga regelmatig eens wandelen, lees een boek, laat je eens lekker masseren en geniet van een heerlijke vrijpartij met je partner. Het helpt om van je stress af te komen en je telomeren te verlengen.

  • Depressie voorkomen

Wie het leven niet meer ziet zitten, geeft zijn cellen onbewust de opdracht om te verouderen. Door voldoende omega 3, vitamine D en magnesium op te nemen in je dieet kan je jezelf vrolijker maken. Neem desnoods supplementen. Lichaamsbeweging en daglicht (zonlicht) helpen ook om zich beter te voelen.

  • Antioxidanten

Glutathion werkt in ons lichaam als een zeer sterke antioxidant. Gluthathion wordt aangemaakt uit aminozuren glutaminezuur, cysteïne en glycine. Cysteïne is zwavelhoudend en blijkbaar heeft zwavel een positief effect op ons celmetabolisme. Aminozuren zijn onderdeel van eiwitten. Daarom is het goed om regelmatig eieren, vis of vlees te eten.

Wie vegetarisch eet, kan plantaardige bronnen van eiwitten aanspreken zoals peulvruchten, rijst en noten. Groenten, fruit, thee en chocolade zijn rijk aan antioxidanten.

Superfoods zoals whey proteïne met veel zwavelhoudende aminozuren stimuleren de aanmaak van gluthation in ons lichaam.

  • Bewegen

Teveel en te intensief sporten kan het verouderingsproces versnellen.

Toch is het belangrijk om voldoende te bewegen, maar dan wel op de juiste manier. Rustige, beheerste beweging met aandacht voor ontspanning en stretchen, evenals een goede ademhaling stimuleert de aanmaak van groeihormoon. Dat helpt cellen te herstellen en vernieuwen. Het verbetert de collageenproductie en -reparatie. Dit zorgt voor een zachte, soepele, stevige huid en vermindering van rimpels.

Groeihormoon reguleert de stofwisseling en de vetverbranding en draagt bij tot spieropbouw en vermindering van stress.

Goede vormen van beweging zijn Qi Gong en Yoga.

Getagd , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *